سانا ارتباط پردیس

طراحی اجرا و نگهداری شبکه های ارتباطی مخابراتی

قیمت نهایی : تومان
سانا ارتباط پردیس

طراحی اجرا و نگهداری شبکه های ارتباطی مخابراتی

قیمت نهایی : تومان

1- ارتباط پاناسونیک با ایزابل (الستیکس)


ارتباط پاناسونیک با ایزابل (الستیکس) و همچنین نحوه‌ی اتصال ایزابل (الستیکس) به پاناسونیک

 

ارتباط پاناسونیک با ایزابل (الستیکس)

مقدمه:

امروزه ارتباطات یکی از مهم‌ترین مسائل زندگی بشر به حساب می‌آید و هیچ کس نمی‌تواند این قضیه را کتمان کند. تلفن از مهم‌ترین ابزار ارتباطات به حساب می‌آید. شاید در گذشته وجود مرکز تلفن در شرکت‌های کوچک لازم نبود اما امروزه این مراکز در فروشگاه‌ها, مدارس و دانشگاه‌ها و حتی در مجتمع‌های مسکونی استفاده می‌شود.

شرکت‌های متعددی برای گسترش و ارتقای این صنعت بزرگ و مهم با هم رقابت می‌کنند و هر روزه شاهد تولید محصولات مدرن‌تر و بهتر آن‌ها هستیم. البته در این صنعت یک اصل ثابت و غیر قابل تغییر وجود دارد که به پیشرفت علم و تکنولوژی در این صنعت کاری ندارد و آن از دست ندادن تماس‌ها و حفظ رضایت‌مندی است.

با متصل شدن مراکز تلفن به یکدیگر یک سیستم بزرگ‌تر و قدرتمندتری خواهید داشت که تلفیقی از امکانات موجود در مراکز تلفن در آن شکل می‌گیرد. امروزه به جرأت می‌توان گفت که همه‌ی تولید کنندگان صنعت تلفن امکان اتصال دو یا چند مرکز تلفن را در محصولات‌شان قرار داده‌اند ولی دغدغه و چالش بزرگ این جا صورت می‌گیرد که بخواهیم دو مرکز غیر هم نوع را به هم متصل کنیم.

سیتم تلفنی ایزابل (الستیکس) به دلیل امکانات متعدد و همچنین اوپن سورس و رایگان بودن جزو سیستم تلفن‌های محبوب به حساب می‌آید. اما ارتباط این سیستم تلفن‌ها با بسترهای آنالوگ مانند خطوط شهری برای مشترک مقرون به صرفه نیست. با این وجود چنین مشکلی در سانترال پاناسونیک وجود ندارد و بسیاری از قابلیت‌ها را می‌توان روی آن دریافت نمود.

امروزه تقریباً تمام تولیدکنندگان این صنعت سعی کردند از پروتکل‌هایی مانند سیپ و پروتکل‌های اختصاصی شرکت پیشرو استفاده نمایند. در ایران سهم بسیار بالای استفاده از برند پاناسونیک در مراکز تلفن و گسترش هر چه بیشتر استفاده از راه‌کارهای اوپن سورس از جمله ایزابل (الستیکس) انکارناپذیر است.

حال توضیح بسیار مختصری درباره‌ی سانترال پاناسونیک و ایزابل (الستیکس) ارائه داده و سپس نحوه‌ی اتصال آن‌ها را توضیح می‌دهیم.

 

سانترال پاناسونیک:

سانترال پاناسونیک به منظور ایجاد یک شبکه خصوصی در یک مجموعه (شرکت) مورد استفاده قرار می‌گیرد که در آن با به اشتراک گذاشتن تعدادی از خطوط شهری امکان استفاده برای تمام داخلی‌ها با (تنظیم امکانات و محدودیت‌ها) به وجود خواهد آمد. در واقع یک دستگاه سانترال حکم یک مرکز مخابرات کوچک را خواهد داشت که در اختیار یک مجموعه قرار می‌گیرد. امکانات بالقوه دستگاه  و تلفن سانترال شرکت‌ها و حتی فروشگاه‌ها را ملزم به استفاده از این دستگاه می‌کند.

از جمله این امکانات می‌توان به اشتراک گذاشتن خطوط شهری تلفن گویا، دسترسی آسان و بدون هزینه داخلی‌ها به هم دیگر، اشتراک لوازم مخابراتی بین داخلی‌ها و … اشاره کرد. سانترال‌ها را می‌توان با توجه ظرفیت و یا نحوه برقرار ارتباط بین داخلی‌ها خود تقسیم‌بندی کرد.

خانواده‌های مختلفی از مراکز تلفن پاناسونیک به بازار ایران وارد شده است. از مهم‌ترین این سری‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • TES
  • TEM
  • TDA
  • TDE
  • NS

سری‌های TES و TEMمراکز آنالوگ و هایبرید پاناسونیک هستند. TDA و TDE چندین سال است که در بازار ایران و جهان حضور موفقی داشته‌اند. این مراکز دارای ظرفیت‌های بالاتر و قابلیت ارتقاء و پشتیبانی از آی‌پی هستند. البته در حال حاضر سری NS به‌عنوان جایگزین معرفی شده است و تمرکز تأمین‌کنندگان اصلی کشور بر مدل‌هایی از این سری قرار گرفته است.

سیستم تلفنی ایزابل:

این سیستم در صدر محبوب‌ترین سیستم تلفنی‌های کد باز جهانی مطرح است. در حقیقت ایزابل با هدف ارائه جدیدترین و منعطف‌ترین سرویس‌های تلفنی که فاکتور اصلی یک سیستم ارتباطی حرفه‌ای و یکپارچه می‌باشد، عرضه گردیده است.

سیستم تلفنی ایزابل با طراحی یک پلتفرم آسان، سهولت کارکرد را در حیطه مدیریت ارتباطات هر نوع سازمان و مجموعه کاری به ارمغان آورده است. قابلیت‌ها و سرویس‌های سیستم تلفنی ایزابل مشتمل بر ارتباطات گسترده و نامحدود تلفنی، ارتباط با CRM های درون سازمانی، فکس، ویدئو کنفرانس، ضبط مکالمات، گزارش‌گیری تنها بخشی از امکانات و مشخصه‌های بالقوه ایزابل است.

حال به نحوه‌ی اتصال این دو مرکز تلفن می‌پردازیم:

در این مقاله از سری TDE و مشخصاً مدل TDE100برای ایجاد ترانک با الستیکس استفاده شده است.

در مراکز TDE کارتی به نام  IPCMPR وجود دارد که معمولاً به‌اختصار MPR نامیده می‌شود. DSP سیستم روی همین MPR قرار می‌گیرد. دو نوع DSP برای این مراکز وجود دارد:

  • DSP64
  • DSP16

برای اطلاع از چگونگی نصب DSP روی MPR به سند شروع کار با کارت‌های مجازی آی‌پی مربوط به سری TDE مراجعه کنید. تفاوت DSP های 64 و 16 در تعداد کانال ممکن برای ایجاد ترانک و تعداد آی‌پی‌فون‌های قابل اتصال به آن‌هاست. ضمناً پاناسونیک برای هر موجودیتی که در سیستم‌هایش استفاده می‌شود یک شماره مدل دارد. شماره مدل کارت‌های MPR و DSP لازم برای پشتیبانی از ترانک از جدول زیر قابل‌دستیابی است.

ارتباط پاناسونیک با ایزابل (الستیکس)

همان‌طور که از جدول  برمی‌آید، روی دی‌اس‌پی 16 به صورت پیش‌فرض تا 4 کانال امکان ایجاد ترانک وجود دارد و این تعداد برای دی‌اس‌پی 64، 16 عدد است. افزایش این تعداد از طریق خرید لایسنس و نصب آن در کارت اس‌دی انجام خواهد شد. درواقع یک لایسنس 4 کاناله ترانک آی‌پی روی دی‌اس‌پی 16 و چهار عدد روی دی‌اس‌پی 64 از پیش فعال است.

پس چنانچه یک دستگاه TDE دارید که آی‌پی‌فون‌های پاناسونیک به آن متصل هستند، برای ایجاد ترانک بین مرکز خود با یک الستیکس به هیچ لایسنسی نیاز ندارید.

روش‌های ارتباط پاناسونیک با ایزابل (الستیکس)

روش‌های مختلفی برای اتصال یک مرکز پاناسونیک به الستیکس وجود دارد.

  • روش FXO-FXS
  • استفاده از کارت‌های PRI
  • استفاده از بستر آی‌پی و پروتکل h323
  • استفاده از بستر آی‌پی و پروتکل سیپ

روش FXO-FXS روشی استاندارد و معمول نیست. این روش بیشتر برای ارتباط با مراکز آنالوگ و هایبرید به کار می‌رود و نقص‌هایی جدی در پی دارد. از کارت‌های PRI که گاه به آن‌ها E1 نیز گفته می‌شود برای ارتباط مراکز می‌توان استفاده نمود. این روش مدت‌هاست مورداستفاده قرار می‌گیرد و پایداری مناسبی دارد. به‌علاوه پیاده‌سازی آن نیز چالش چندانی نخواهد داشت.

اما نکته منفی آن نسبت به روش‌های مبتنی بر آی‌پی لزوم خرید کارت است. پروتکل اچ323 به صورت پیش‌فرض روی الستیکس در دسترس نیست و برای راه‌اندازی آن نیاز به نصب پکیج oh323 یا ooh323 است. عیب این روش دشواری‌های راه‌اندازی آن است.

چنانچه به‌جای الستیکس مرکز تلفن دیگری قرار داشته باشد، احتمال پشتیبانی آن مرکز از پروتکل اچ323 ضعیف است. در این مقاله از روش آخر یعنی ترانک سیپ برای ارتباط الستیکس و پاناسونیک استفاده شده است. حال می‌رویم سراغ مراحل و تنظیمات انجام کار:

ارتباط پاناسونیک با ایزابل (الستیکس)

مهم‌ترین بخش تنظیمات این بخش مربوط به مرکز تلفن پاناسونیک است چراکه در سمت الستیکس تنظیمات کمتر، متمرکزتر و معقول‌تر است. به کمک UPCMC که نرم‌افزار تنظیم پاناسونیک است، به TDE100 متصل می‌شویم. مطابق شکل شماره یک، از قسمت 1.1روی MPRگزینه Card Propertyرا انتخاب می‌کنیم.

 

ارتباط پاناسونیک با ایزابل (الستیکس)

تصویر شماره 1: قسمت اسلات از تنظیمات مرکز تلفن پاناسونیک

 

ارتباط پاناسونیک با ایزابل (الستیکس)

تصویر شماره 2: مشخصات کارت MPR

 

همان‌طور که در شکل شماره 2 دیده می‌شود، آی‌پی 192.168.1.11/24 به‌عنوان آی‌پی کارت ام‌پی‌آر ست شده است. خود دی‌اس‌پی نیز آی‌پی دیگری می‌گیرد که در این مثال 192.168.1.12/24 انتخاب شده است.

با ok کردن تنظیمات به بخش 1.1بازمی‌گردیم. مطابق شکل شماره سه وارد بخش اسلات‌های مجازی می‌شویم.

ارتباط پاناسونیک با ایزابل (الستیکس)

تصویر شماره 3: ورود به اسلات‌های مجازی کارت MPR

ارتباط پاناسونیک با ایزابل (الستیکس)

تصویر شماره 4: اسلات‌های مجازی کارت MPR

برای ایجاد ترانک سیپ بین پاناسونیک و الستیکس به کارت V-SIPGW16نیاز است. از منوی سمت راست این کارت را انتخاب کرده و در یکی از مکان‌های اسلات‌ها درگ و دراپ می‌کنیم.

با انتخاب OUS کارت را از سرویس خارج می‌کنیم. در قسمت Shelf Propertyتنظیمات را مطابق شکل شماره 5 انجام می‌دهیم.

ارتباط پاناسونیک با ایزابل (الستیکس)

تصویر شماره 5: تنظیمات شلف گیتوی سیپ

برای Port Property هم با فرض اینکه آی‌پی سرور الستیکس 192.168.1.252 باشد، مطابق تصاویر 6 تا 10 عمل می‌کنیم.

ارتباط پاناسونیک با ایزابل (الستیکس)

تصویر شماره 6: تنظیمات پورت گیتوی سیپ (بخش 1)

در بخش Channel Attribute انتخاب Additional Channel for Slot1 Ch1 به معنای آن است که تنظیمات کانال موردنظر از کانال شماره یک اسلات یک استفاده می‌کند. همان‌طور که در تصویر مشاهده می‌شود چون در مثال موردبررسی از دی‌اس‌پی 64 استفاده شده است، تا 16 کانال امکان ایجاد ترانک بدون نیاز به لایسنس وجود داشته است. بنابراین تنظیمات تنها برای کانال یک انجام شده و 15 کانال بعدی از همان تنظیمات پیروی خواهد کرد.

ارتباط پاناسونیک با ایزابل (الستیکس)

تصویر شماره 7: تنظیمات پورت گیتوی سیپ (بخش 2)

ارتباط پاناسونیک با ایزابل (الستیکس)

تصویر شماره 8: تنظیمات پورت گیتوی سیپ (بخش 3)

در منوی اکانت نام کاربری و پسوردی که برای احراز هویت در برقراری ترانک استفاده می‌شود، تعریف شده است. در این مثال فرض شده نام کاربری utde و پسورد tde باشد.

ارتباط پاناسونیک با ایزابل (الستیکس)

تصویر شماره 9: تنظیمات پورت گیتوی سیپ (بخش 4)

ارتباط پاناسونیک با ایزابل (الستیکس)

تصویر شماره 10: تنظیمات پورت گیتوی سیپ (بخش 5)

منوی Calling Party به تنظیم Caller ID مورداستفاده در تبادل تماس بین مراکز اختصاص دارد. انتخاب PBX-CLIP در ستون نام کاربری از هدر بهترین انتخاب خواهد بود. حال می‌توان وضعیت کارت را به INS تغییر داد.

در گام بعدی از قسمت 10.1 که به تنظیمات خطوط شهری پاناسونیک مربوط است، شماره ترانک گروپ مربوط به کارت مجازی سیپ ترانک را تغییر می‌دهیم. در این مثال شماره 6 برای 16 خط گیتوی سیپ و شماره 1 برای 8 خط کارت شهری LCOT سانترال انتخاب شده است.

ارتباط پاناسونیک با ایزابل (الستیکس)

تصویر شماره 11: تنظیمات خطوط شهری پاناسونیک

از قسمت 2.6.1وارد پلن‌های شماره‌گیری پاناسونیک می‌شویم. با فرض اینکه داخلی‌های الستیکس سه‌رقمی بوده و با 2 شروع شوند، عدد 2 را از ستون Leading Number از تب Extension مطابق تصویر شماره دوازده پاک می‌کنیم و در عوض مانند تصویر شماره سیزده در تب Other PBX Extension وارد می‌کنیم.

ارتباط پاناسونیک با ایزابل (الستیکس)

تصویر شماره 12: تنظیمات نامبرینگ پلن (بخش 1)

 

ارتباط پاناسونیک با ایزابل (الستیکس)

تصویر شماره 13: تنظیمات نامبرینگ پلن (بخش 2)

آخرین بخش تنظیمات پاناسونیک به 9.1می‌شود که مربوط به هدایت تماس‌هاست. این جدول مشخص می‌کند که در زمان شماره‌گیری از گوشی‌های مرکز تلفن پاناسونیک، تماس‌ها از چه ترانک گروپی هدایت شوند.

در اینجا یک چالش وجود دارد. چنانچه برای شماره‌هایی که با 2 شروع می‌شوند، ترانک گروپ 6 را انتخاب کنیم، داخلی‌های پاناسونیک موفق نخواهند شد شماره‌های شهری که با 2 شروع می‌شوند را شماره‌گیری کنند. برای حل این مشکل تک‌تک داخلی‌های الستیکس با ترانک گروپ 6 تعریف‌شده‌اند و در انتها برای عدد 2، ترانک گروپ شماره 1 تعریف شده است.

ارتباط پاناسونیک با ایزابل (الستیکس)

تصویر شماره 14: تنظیمات هدایت تماس‌ها

اما همچنان 2 مشکل وجود دارد:

1-    اگر فرض کنیم یک شماره شهری با 201 یا 202 یا هر شماره داخلی الستیکسی شروع شود، بازهم تماس با آن شماره شهری غیرممکن خواهد بود. البته شاید بتوان با تغییر رنج داخلی‌های الستیکس به 100 یا 900 تا حدی این مشکل را برطرف نمود.

2-    با توجه به محدود بودن جدول 9.1چنانچه تعداد داخلی‌های الستیکس زیاد باشد، نمی‌توان از این روش استفاده نمود.

تا اینجا تنظیمات مربوط به پاناسونیک به پایان رسید.

در گام آخر تنظیمات مربوط به الستیکس را انجام می‌دهیم. در سرور الستیکس از قسمتPBX وارد PBX Configuration شده و از منوی Trunk یک سیپ ترانک مطابق تصاویر شماره 15 و 16 ایجاد می‌کنیم.

ارتباط پاناسونیک با ایزابل (الستیکس)

تصویر شماره 15: ایجاد سیپ ترانک (بخش 1)

ارتباط پاناسونیک با ایزابل (الستیکس)

تصویر شماره 16: ایجاد سیپ ترانک (بخش 2)

تنظیمات مربوط به بخش PEER Details به شرح زیر است:

context=from-internal

host=dynamic

qualify=yes

secret=tde

insecure=port,invite

type=friend

username=utde

disallow=all

allow=alaw&ulaw&g729

dtmfmode=rfc2833

canreinvite=no

nat=no

port=35060

call-limit=16

trustrpid=yes

sendrpid=pai

با فرض اینکه سرور الستیکس ما هیچ گیتوی دیگری نداشته باشد، یک روت خروجی مطابق تصاویر شماره 17 و 18 ایجاد می‌کنیم.

 

 

ارتباط پاناسونیک با ایزابل (الستیکس)

تصویر شماره 17: ایجاد روت خروجی (بخش 1)

ارتباط پاناسونیک با ایزابل (الستیکس)

تصویر شماره 18: ایجاد روت خروجی (بخش 2)

در اینجا ارتباط بین دو مرکز برقرار شده است. داخلی‌های پاناسونیک با گرفتن شماره داخلی‌های الستیکس با آن‌ها تماس خواهند گرفت. داخلی‌های الستیکس کمی برای شماره‌گیری مسئله دارند.

آن‌ها برای تماس با یکدیگر، شماره‌های داخلی خودشان را می‌گیرند. برای تماس با داخلی‌های پاناسونیک باید شماره داخلی به انضمام عدد 9 در ابتدای آن را شماره‌گیری کنند.

البته می‌توان با اصلاح روت خروجی می‌توان این روند را تغییر داد. برای تماس از طریق خطوط شهری که به مرکز پاناسونیک متصل است، لازم است داخلی‌های الستیکس 97 را در ابتدای شماره موردنظرشان شماره‌گیری کنند.

برای مشاهده‌ی بک نمونه‌ی دیگر:

نحوه ی ارتباط پاناسونیک و الستیکس از طریق گیت وی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

X